Uspješno završena izrada biltena za mapiranje otpada i zagađenja voda, uz terenski obilazak vodotoka

Nakon temeljne pripreme desk analize stanja, naši specijalisti za zaštitu životne sredine su zajedno sa ciljnom grupom pristupili terenskom analiziranju riječnih tokova Morače i Zete, koji se nalaze unutar podgoričke opštine. Cilj ove terenske aktivnosti koja je predvidjena projektom “RP Map” bio je mapiranje izvora zagađenja i deponija, uz detaljne opise prirode zagađenja i procjenu opasnosti po životnu sredinu i bezbjednost ljudi.

Svaka tačka na mapi, sadrži fotografiju, adekvatan opis zagađenja i boju koja označava stepen negativnog uticaja po zdravlje ljudi i ekosistema (crvena – izuzetno opasno, žuta – umjereno opasno, plava – mala opasnost). Ovaj detaljan pregled omogućava nam da precizno identifikujemo izvore zagađenja i poduzmemo adekvatne mjere za njihovo rješavanje.

Projektni tim je nakon preliminarne analize napravio prvi bilten koji obuhvata presjek stanja, a kroz ponovnu inspekciju locirani izvori zagađenja i deponije su evidentirani kroz drugi bilten koji je javno dostupan na ovom sajtu razvijenom za ovu svrhu.

Podaci su po finalizovanju unosa proslijeđeni nadležnim inspekcijskim organima na dalje postupanje, u skladu sa prirodom zagađenja.

Ovaj pristup omogućava brzu i efikasnu reakciju u borbi protiv zagađenja i zaštiti naše životne sredine.

Zahvaljujemo se svim učesnicima i partnerima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog projekta. Nastavljamo sa predanim radom na očuvanju naše prirodne baštine i unapređenju kvaliteta života svih građana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *